تشخیص باز ها و اسید ها
آزمایش علوم
سلام من آزمایش تشخیص باز ها و اسید ها رو انجام دادم و این رو بگم برای 2 برگ کلم بنفش 4 لیوان آب بریزید و فکر نکنید که کم رنگ میشه.
نکات زیر برای انجام این آزمایش خیلی مفید هست.
کلم رو زود بر ندارید صبر کنید تا آب شروع به قل قل کردن بکنه بعد کلم رو بردارید.
اگر معنای کلمه ای را نمی دانید در گوگل جستوجو کنید.
چون خودم همین کار رو کردم.
۱
این وسایل را آماده کنید:
- کلم قرمز
- آب
- سرکه
- جوش شیرین
- قالب یخ
- سه لیوان شفاف
- وسایل آشپزی! (کارد، قابلمه، صافی، …)
۲
سه یا چهار برگ کلم قرمز را با کارد آشپزخانه به تکههای کوچک خرد کنید.
۳
تکههای کلم قرمز را در یک قابلمه کوچک بریزید و آب اضافه کنید تا روی کلمها را بگیرد. قابلمه را روی شعله اجاق گاز بگذارید و وقتی آب به جوش آمد، حدود ده دقیقه حرارت دادن را ادامه دهید.
۴
محتویات قابلمه را صاف کنید و عصاره صافشده را کنار بگذارید تا خنک شود.
۵
عصارهی کلم قرمز را در قالب یخ بریزید و در فریزر یا جایخی بگذارید تا یخ بزند.
۶
در یکی از لیوانها یک قاشق چایخوری جوش شیرین بریزید و به آن آب اضافه کنید. در لیوان دوم فقط آب و در لیوان سوم سرکه بریزید.
به هر لیوان یک تکه از یخهایی که درست کردهاید اضافه کنید.
محتویات هر لیوان به چه رنگی درمیآید؟ این تفاوت رنگ مربوط به چیست؟
در ظرفهایی کوچک (مثل خانههای همان قالب یخ) مقدار کمی از مواد مختلفی که در آشپزخانه دارید (مثل مایع ظرفشویی، آبلیمو، مخلوط آب و شکر، …) بریزید و چند قطره عصارهی کلم قرمز اضافه کنید. چه رنگهایی میتوانید درست کنید؟
نکتهی اول: سعی کنید موادی استفاده کنید که خودشان بیرنگ یا کمرنگ باشند تا بهتر بتوانید تغییر رنگ آنها را مقایسه کنید. اگر میخواهید مادهای جامد را امتحان کنید (مثل شکر یا بیکینگ پودر) آن را در کمی آب حل کنید.
نکتهی دوم: مراقب باشید مواد مختلف در خانههای قالب یخ با هم مخلوط نشوند تا نتیجه آزمایش عوض نشود.
هشدار: اگر محلولهای سفیدکننده و ضدعفونیکنندهی قوی را امتحان میکنید، آنها را در ظرف جداگانهای بریزید و بعد از انجام آزمایش با احتیاط و جدا از مواد دیگر در چاه دستشویی خالی کنید.
چطور اتفاق افتاد؟
در کلم قرمز مادهای بنفشرنگ به نام آنتوسیانین وجود دارد که یک شناساگرِ اسید و باز است، یعنی میتوان برای تعیین خاصیت اسیدی یا بازی مواد از آن استفاده کرد. وقتی که شناساگرها در تماس با اسیدها یا بازها قرار میگیرند، واکنشهایی انجام میشود و شناساگر به مادهی دیگری با رنگی متفاوت تبدیل میشود. مثلاً آنتوسیانین با اضافه شدن به سرکه (که خاصیت اسیدی دارد) به رنگ قرمز در میآید و با اضافه شدن به محلول جوش شیرین در آب (که خاصیت بازی دارد) سبز رنگ میشود. اگر مادهای خاصیت اسیدی یا بازی نداشته باشد، یعنی خنثی باشد (مثل آبِ خالص)، آنتوسیانین در آن به همان رنگ بنفش باقی میماند. در این آزمایش از آب شیر استفاده میکنیم که ممکن است (بسته به کیفیت آبِ هر منطقه) کمی خاصیت بازی داشته باشد. در نتیجه شاید رنگهایی شما بهدست میآورید، کمی با تصاویر این آزمایش متفاوت باشد.
آیا همه اسیدها آنتوسیانین را قرمز میکنند و همه بازها سبز؟ آنتوسیانین جزء شناساگرهایی است که طیف مختلفی از رنگها را برحسب قدرتِ اسیدی و بازیِ مواد نشان میدهند. در خانه و آشپزخانه ما انواع مواد با قدرتهای اسیدی و بازی مختلف وجود دارد که با آنها میتوانیم شناساگر کلم قرمز را به رنگهای متنوع و زیبایی درآوریم.
سحر ۳ سال پیش
الیانا عزیزی پیارسال
برای درج دیدگاه باید ابتدا به عنوان کاربر به سایت وارد شده باشید.